A tolerancia, az odafigyelés és az elfogadás helye - mocskos tetű gyűlölködőknek kívül tágasabb!

Safe Space

Safe Space

Ligeti csillagok

új magyar regény kisiskolásoknak

2016. december 02. - Bajtay_Csordáss_Jusztícia

Azt hiszem, nem mondok újat azzal, hogy a magyar oktatás ezer sebből vérzik. Túl azon, hogy még egy valamirevaló elnyomástani óra sem került be a tantervbe, a gyerekek fejébe betuszkolt, poroszos módszerekkel beerőltetett tananyag nagy része hasznavehetetlen, elavult információ, avítt ócskaság.

Mindez hatványozottan¹ igaz az irodalomoktatás terén; a kötelező olvasmányok közt nem pusztán idejétmúlt darabok akadnak, de kimondottan xenofób, idegengyűlöletre és rasszizmusra nevelő művek is. Ezek közül is a legsötétebb, a legsovinisztább és férfi-központúbb az Egri csillagok.

 Az ujjukat a napi politika érverésén tartó, felvilágosult progresszívek számára nem lehet kérdés, mitől különösen veszélyes ez a mű. Az 1552-es helyzet aggasztóan rímel a maira. A tudatlan, gyűlölködő magyarok bezárkóztak Eger várába, a falak² mögé, és szó szerint tűzzel-vassal, a genfi egyezmény által tiltott fegyverekkel³ próbálták kívül tartani a multikulturális (arab, török, macedón, szerb, egyiptomi stb.) oszmán seregeket. A regényből süt az idegengyűlölet - jellemző, hogy a mű főgonosza is egy török ember.

Épp ezért javasoljuk a kötelező olvasmányok cseréjét. Jókai, Molnár Ferenc helyett olvastassunk a kicsikkel Elfriede Jelineket és Kertész Ákos-publicisztikákat! Az Egri csillagok helyett pedig emeljék be a tantervbe Schillingbilling S. J. W. Gerzson új regényét, a Ligeti csillagokat.

A történet modern korunk egyik leghősiesebb csatáját, a ligetvédők és a gaz elnyomó karhatalmisták összecsapását mutatja be torokszorító őszinteséggel, ugyanakkor elkerülve mindenféle hamis, megszépítő pátoszt. E miatt a mű objektivitásában méltó párja Bárdos Deák Ágnes elfogulatlan cikkének, a Drága Komárnoi Gergő, de imádlak, hogy nyalom a füled! című Magyar  Narancs-publicisztikának. (http://magyarnarancs.hu/lokal/honapok-ota-tobb-ezer-embernek-kinn-kellene-lennie-interju-a-kemenymaszo-ligetvedo-altivistaval-100076)

A regény története szerint General Rasztapaszta és válogatott bölcsészlányokból álló csapata DK-s invalidus segédhadakkal és az elit 1. "Che Guevara" Marihuánadíler dandárral karöltve felveszi a harcot a többszörös túlerőben lévő fanyűvőkkel és egyenruhás white male-ekkel. Küzdelem, árulás, progresszív szexjelenetek és garantáltan polkorrekt szereplők várnak arra, aki tízezer forintért előrendeli a famentes papírra nyomtatott, háromszáz oldalas könyvet.

(Részlet a regényből)

 "Hajnalodott. Valahol a távolban, a XIV. kerület fasiszta betonrengetegében white male hívta imádkozásra kirekesztő híveit:

- Trump akbar! Trump akbar! Trump az egy isten és Orbán Viktor az ő prófétája! Jertek riogatásra! Dózeroljunk le minden fát! Ijesszük meg az sjw-ket! Jertek kirekeszteni, jertek gyűlölködni, jertek!

A Liget mélyén, a vegán zónában mozgolódás támadt. A szivárványszínű sátorból három alak bújt elő: General Rasztapaszta, és két szárnysegédje, Tavasztündér Eulália és Madárcsicsergés Auróra. A hármas alig állt a lábán, látszott rajtuk, hogy egész éjjel a védelmi stratégiát tárgyalták.

- Oh, generálisom! - sóhajtott Eulália, aztán megvakarta 100 % fat acceptance hasát, és egészségesen telt kezéből a káposztaágyások közé pöckölt egy óvszert. - Oly felemelő volt ez az éjszaka, de...

- De?

- De néha elfog a kétség. Vajon meg tudjuk védeni a tolerancia és a befogadás e kicsiny szigetét?magdi_keresztes.jpg

Mielőtt a generális felelhetett volna, fehér, ciszgender férfi téblábolt be az idilli kiskertbe; a kirekesztő alak egyik kezében sörösdobozt szorongatott, a másikban egy félig megcsócsált hamburgert tartott.

A három hős ligetvédő összenézett; szemükben egyazon pillanatban lobbant fel a harag perzselő lángja; egyszerre üvöltöttek rá a tolerancia kicsiny, pelyhes otthonát megsértő alakra.

- Hé, te húszabáló mocsadék! Te rohadt dögevő! Takarodj innen! Nem látod, hogy ez vegán terület?!

- De hát... - mekegte a gyáva hím -, én azt hittem, a liget mindenkié...

- Takarodsz!!!

Miután a white male megszégyenülten eloldalgott, Tavasztündér Eulália keserveset sóhajtott.

- Erről beszélek! Mindegy, hány mocskos elnyomót gyűrünk le, mindig jön helyettük más. Mi lesz így velünk, ó, mi lesz, generálisom?

40023-rai.jpgVannak csodálatos, felemelő pillanatok az ember életében: amikor rájön, hogy ő tűztudatú aszexuális transzkövér, amikor először érzi úgy, hogy ő lélekben harmincéves kínai nő, vagy amikor együtt tüntethet az Erasmus-programos sjw-kkel a szabad személyes névmás-használatért. Ilyen pillanat volt ez is; mikor már úgy tűnt, magukra maradnak a hős ligetvédők, és egyedül, fegyver nélkül kell szembeszállniuk az opresszív többséggel, hirtelen rotorok zúgása törte meg a csendet. Csakhamar szivárványszínű helikopterek tűntek fel az égen, a vegán tábor fölé manővereztek, majd néhány masszív faládát dobtak le a ligetvédőknek.

- Juhéééé! - rikoltott fel eksztázisba esve General Rasztapaszta, és örömében az arcába tolt egy vicces sütit. - Tudtam, hogy a német és amerikai szövetségeseink nem hagynak minket cserben! Nem hiába szívtam annyit a Die Grünen Partei tagjaival!

A hős ligetvédők pajszervasat ragadtak, és csakhamar felnyitották az ellátmányos ládákat. Madárcsicsergés Auróra megrázta kiborotvált, kék frizuráját, és diadalmas mozdulattal a magasba emelt egy szivárványszínű, hosszúkás tárgyat.

- Ficktmachen F-16 márkájú fütyikorbács! A legmodernebb szénszálas technika! Most már lesz mivel odavágnunk a rohadék elnyomóknak!

Erre kitört az ováció; az 1. Marihuánadíler dandár tagjai egyből rápöffentettek egy kis jamaikai anyagra, a bölcsészlányok boldogan csapkodták egymás Coelho-tetoválásokkal borított hátát, a DK-s invalidus zászlóalj veteránjai pedig éltetni kezdték I. Ferencet. A kis sereg immár lélekben és felszerelésben is megerősödve nézett szembe a kelő nappal és a gyűlölködő férfiak seregével."

 


¹ Hé, Zaki, nézd már meg, ugye jól írtam, van olyan, hogy "hatványozott", és az valami matematikai izé?

² Falak = kerítés, hát kell ezt ragozni?

³ "A török nem ügyelt rá. A várból mindig dobáltak rájuk. Kő, csont, repedt fazék, döglött macska s miefféle repült közéjük minden percben." (Gárdonyi Géza - Egri csillagok) A részletből kiviláglik, hogy a várvédők biológiai fegyverként állattetemeket vetettek be a török csapatok ellen. Hol maradt a felelősségre vonás? Mikor ítélik el a védelem parancsnokait emberiesség elleni bűntettek miatt? - kérdi egy halk, ám határozott hang, a progresszívek hangja.

A bejegyzés trackback címe:

https://safespace.blog.hu/api/trackback/id/tr6012013994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása