A tolerancia, az odafigyelés és az elfogadás helye - mocskos tetű gyűlölködőknek kívül tágasabb!

Safe Space

Safe Space

Számoljunk le a teljesítményizmussal!

2016. november 28. - Bajtay_Csordáss_Jusztícia

Hála a CEU gender studies tanszékének, és nem kis részben a progresszív hősök halálmegvető bátorsággal végrehajtott felvilágosító tevékenységnek, egyre többen jönnek rá, hogy életük, melyet átlagosnak hittek, valójában megaláztatások és elszenvedett mikroagressziók sorozata¹, és hogy akik szabad embernek gondolták magukat, valójában a patriarchális elnyomás áldozatai, akiknek joguk van mindennemű anyagi és nem anyagi kárpótláshoz. Örömteli, hogy egyre többen döbbennek rá, az életüket ért látszólag jóindulatú kritikák és megjegyzések valójában a legmocskosabb opresszió trójai falovai. Mind többen ismerik fel - nagyon helyesen -, hogy ha tőlük világosabb bőrszínű ember kritizálja őket, az rasszizmus; ha idősebb a véleményező, az édzsizmus²; ha férfi az illető, az szexizmus.

Mindez szép és jó; büszkék lehetünk eddigi áldásos tevékenységünkre. Ám ahogy Che Guevara mondta, a forradalom olyan, mint a kerékpár: ha nem halad előre, elbukik.

Épp ezért itt az ideje, hogy a szexizmus, a rasszizmus, az édzsizmus és a maszkulin-hegemonizmus után megismerkedjünk a patriarchális társadalom legaljasabb mételyével:

a teljesítményizmussal.

 "Mindenkit ítéljenek meg a teljesítményük alapján". Ugye, sokszor hallottuk ezt hetero, ciszgender cégvezetők és más elnyomók szájából? Első hallásra talán még szimpatikusnak vagy legalábbis korrektnek nevezhetnénk ezt a hozzáállást: mindenkit az alapján díjazzanak a munkahelyén, az egyetemen vagy a mikroközösségekben, hogy milyen intenzitással vette ki a részét a rá rótt feladatokból, milyen hatékonyan végezte a munkáját. Egy ideális világban ez talán valóban fair elképzelés is lenne. A patriarchátusban viszont

a teljesítmény alapján ítélni meg a munkavállalókat vagy diákokat maga a tőrőlmetszett, vegytiszta diszkrimináció³.

Gondoljunk csak bele! Mit kell átélnie egy ciszgender, hetero férfinak, aki bemegy dolgozni? Semmit, ami triggerelhetné. Reggel közösül az elnyomott nejével, akit kényszerít arra, hogy reggelit készítsen; utána bemegy dolgozni a jól fizetett, igaztalanul megszerzett munkahelyére. Első dolga, hogy a nála sokkal okosabb, ám nőnemű kollégáját kávéfőzésre utasítsa, így alázva meg a nőt, majd böfögve sportújságot olvas ebédidőig. Étkezés után alkoholizál¼, majd elnyomó pózban közösül a titkárnőjével. Hol itt a kihívás?

Ezzel szemben egy öntudatos, progresszív kulturbalos szabadsághősnek trigger warningok zátonyai közt vezet az útja a munkába; már ha munkának lehet hívni, hogy színjeles gender-táncdráma szakos diplomával a zsebében esélye sincs áttörni az üvegplafont, és kénytelen a Starbucksban dolgozni, minimálbérért, szexista és arrogáns főnökök keze alatt, gyakran hímnemű, opresszív vendégeket kiszolgálva. Ha borravalót kap, az egyenlő a tárgyiasítással; a vendégek gyakran azt hiszik, hogy azzal a pár forinttal megvásárolták maguknak a felszolgálót, hogy szabadon ránézhetnek, megszólíthatják, eképpen merítve ki az interaction rape fogalmát.½ Más esetekben viszont még borravalót sem kap a wage gap sújtotta munkavállaló, ami tovább mélyíti a nemek közti bérkülönbséget.

Ezekből is kiviláglik, hogy egy társadalmi igazságtalanságokra érzékeny, haladó szellemű személynek, főleg ha valamelyik elnyomott társadalmi minoritás tagja, sokszor többet kell dolgoznia ugyanazon teljesítmény eléréséért, mint egy cisz, fehér férfinak. Épp ezért szorgalmazzuk, hogy minél többen csatlakozzanak Brownmiller-Thewrewk Tamás CEU-s doktorandusz Egyéniségalapú értékelést! elnevezésű kezdeményezéséhez, melynek lényege, hogy nyomást gyakoroljunk a vállalatokra, munkahelyekre, iskolákra: ezentúl ne a teljesítmény alapján döntsenek a fizetésemelésről vagy jutalmazásról, ne a teljesítmény alapján osszanak jó vagy rossz osztályzatot; az értékelésnél az elvégzett munka helyett az egyén személyisége legyen a döntő tényező.

Következő cikkünkben ellátunk tanácsokkal, hogyan legyél egyéniség. Addig is csatlakozz a kezdeményezéshez, és támogass minket Patreonon keresztül vagy PayPal rendszert használva.

 

Bajtay-Csordáss Jusztícia

 

¹ Vö.: Kirchenbach Dorina - A piknik és a sárkányeregetés, mint a patriarchizmus elnyomó fegyvere, 88. o., Gender Books Kiadó, 2016.

² G. Rastafari Aurél - A diszkrimináció dimenziói, Trigger Warning Magazin, 2016/4. sz.

³ Karen-Jill Pinkerston - Performanceism, patriarchy, fart rape, Bluffington Post 2016/42.

¾ https://www.youtube.com/watch?v=Y69tkCbeC5o

A bejegyzés trackback címe:

https://safespace.blog.hu/api/trackback/id/tr8512006496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KalmanBlog 2016.11.28. 21:46:38

Túl jól írsz. Elnyomsz vele. Követelem, hogy legyen több hejesírási hiba a cikkben! Triggerelve vagyok mert én nem tudnék ijet írni. Vigasztalj meg valami kedvességgel, különben betiltom a blogodat!

Bajtay_Csordáss_Jusztícia · https://www.safespace.blog.hu 2016.11.29. 08:04:47

@KalmanBlog: A neved alapján férfi vagy, ráadásul valószínűleg fehér is. Vigasztalást kérsz tőlem, az elnyomott nőtől, tehát szexista és heteró is vagy. Ilyen esetben nincs jogod triggerelve lenni, mivel az az elnyomott kisebbségek előjoga!
A helyesírást pedig kooperatíve ellenőrizte a gender tanszék tizenhat hallgatója, valamint egy altajisztika-esztétika szakos barátnőm. Ennek köszönhető a remek helyesírás. Ez is csak azt bizonyítja, hogy mennyivel jobbak vagyunk mi, együttműködő, harcos progresszívek, mint a versengő, agresszív fehér férfiak.
Mert végül is mit adtak a fehér férfiak a világnak? C-vitamint? Az csak egy anyag; a genderfluid identitás elismertetése például viszont életek minőségét változtatja meg.

Santer 2016.11.29. 20:43:20

+1 bekövetéssel remélem megfelelő mikroagressziót választottam az opresszióhoz.

KalmanBlog 2016.11.29. 23:18:44

@Bajtay_Csordáss_Jusztícia: És ha egy nemváltoztató lennék? Akkor is ilyen nagyfiú lennél? Vagy akkor szépen elbújnál egy sarokba sírdogálni, mert a te elnyomatásod semmi az enyémhez képest.

Bajtay_Csordáss_Jusztícia · https://www.safespace.blog.hu 2016.11.30. 08:13:44

@Santer: Santer? Az majdnem olyan, mint a "sintér". A sintér állatokat fogdos össze, amiről az emberek összefogdosása jut az eszembe. Erről pedig egyből elmémbe kúszik a kép, ahogy az áruló Quimby zenéjére összefogdossák és börtönbe zárják a haladó szellemiségű gender-diplomásokat a fennálló rezsim ciszgender vérebei. TRIGGER WARNING! Egy safe space-ben, amilyen ez a blog is, nem mondhatsz olyat, hogy santer a neved, mert TRIGGER WARNING lesz a vége!
Megyek is a reggeli táncterápia-esztétika órámra, a kedves professzorasszonyom biztonságot nyújtó, 100 % trigger-free karjai közé... :(

Bajtay_Csordáss_Jusztícia · https://www.safespace.blog.hu 2016.11.30. 08:17:09

@KalmanBlog: Figyelj, te ne okoskodj, mert lehet, hogy én meg genderszakos, poliszexuális ÉS multiraciális eredetű, elnyomott lény vagyok. És a Huffington Post is megírta az Elnyomottsági táblázatában, hogy a multiraciális eredet az elnyomottsági mutatóban 1,5-szörös szorzónak számít, míg a fehér nemváltó-lét csak 1,4-szeres. Ha akarod, belinkelem az egész táblázatot, hogy ki tudd számolni, mennyire vagy elnyomottabb a többieknél. Hah!

Bajtay_Csordáss_Jusztícia · https://www.safespace.blog.hu 2016.11.30. 08:26:15

@KalmanBlog: Arról nem is beszélve, hogy le"nagyfiú"ztál. Férfinak nevezni valakit a legnagyobb sértések egyike (kivéve, ha hozzáteszed, hogy "genderfluid, nyitott és nem-fehér" férfira gondoltál).

KalmanBlog 2016.11.30. 21:58:47

@Bajtay_Csordáss_Jusztícia: Nyertél. Megyek sirdogálni. Tanulmányozom a Sapio-szexualitást, hátha gyűjthetek vele még néhány pontot. Vagy varratok magamra _három_ csöcsöt. Annál elnyomottabb te sem lehetsz!
süti beállítások módosítása