A tolerancia, az odafigyelés és az elfogadás helye - mocskos tetű gyűlölködőknek kívül tágasabb!

Safe Space

Safe Space

A patriarchizmus és maszkulin-hegemonizmus motívumai a kubizmusban

2016. december 19. - F. Nagy Zakariás

Sokan vélik úgy, hogy az élharcos progresszivitáshoz és az elit újbaloldalivá váláshoz elég feltárni a környezetünkben élő fehér férfiak mocsokságait. Nos, ezen személyek tévednek. Ahhoz, hogy felszabadítsuk az elnyomott, buta, szerencsétlen kisebbségeket (beleérve a nőket, színes bőrűeket, transzszexuális művészeket), le kell rántanunk a leplet a patriarchális társadalom korábbi idoljairól is. Csak akkor építhetjük fel a jövő új, egyenlőségre épülő társadalmát, ahol mindenki egyforma és ahol a ciszgender férfiak megfizetnek mindenért, ha a múltat végképp eltöröljük, revideáljuk és relativizáljuk. A nagyon tehetésges és elbűvölő Susan McClary (itt, jobbra), nagyon ügyesen és éles szemmel és forradalmi lelkülettel leplezte le a német származású (német, tehát valószínűleg náci) Beethoven szimfóniáinak nemi erőszakra utaló, rejtett motívumait. ( rettegés! )

A bátor és csinos Susan McClary példáját követve igyekeznünk kell, hogy minden művész életművében megtaláljuk a patriarchális elnyomás jeleit.

Azt hiszem, Pablo Picasso nevét már mindenki hallotta. Őt tartják a XX. századi festészet legnagyobb alakjának, aki megalkotta a kubizmust, újszerű kifejezésmódot talált, és új dimenziókba lökte a  festészetet. De művészetének árnyoldalairól keveset hallunk.

Picasso eleve híres volt nőügyeiről. Jellemző a köznyelvi hímsovinizmusra, hogy szemérmesen csak "nőügynek" nevezik azt, hogy Picasso vagy féltucatnyi barátnőjét használta modellként képeihez, de még annyi egyenlőség-érzet sem volt benne, hogy a képek utáni bevétel ötven százalékát átutalja az ily módon kihasznált nőknek. Hogy megörökítette őket a halhatatlanságnak? Olcsó kifogás! A minimum az lett volna, ha a festő, eldobva a patriarchális viselkedési sémákat, minimum társalkotóként nevezi meg a nőket, akiket lefestett, és akiknek gyakran egy egész órát is egy helyben kellett ülniük modellkedés közben.

De a festőkirály nem állt meg itt, ó, nem. Tovább ment. Túl azon, hogy kihasználta a nőket, megpróbálta befolyásolni is őket. Valószínűleg a legtöbb olvasónk látta már az Avignoni kisasszonyok c. képet. Picasso kubista-negrista korszakában alkotta meg a festményt (azt elfelejtik hozzátenni a cinikus maszkulinisták, hogy ez helyesebben kubista-negrista-elnyomásista korszak volt). Ezer és ezer műelemzés vette górcső alá a művet; ám sajnálatos és döbbenetes módon egyik sem világított rá a festmény ocsmány, opresszív jellegére.

Felszólítjuk érzékenyebb lelkületű, erős és határozott progresszív olvasóinkat, hogy itt trigger warning következik: behatolunk az elfajzott, patriarchális férfilélek bugyraiba. Tehát:

A kép meztelen nőket ábrázol, gátlástalanul tárgyiasítja a női testet; úgy látszik, Picasso is abban a mocskos eszmében hitt, hogy "mellekkel mindent el lehet adni". Feltűnő továbbá, hogy az összes modell kaukázusi. Hol maradnak a színes bőrűek, a bi- vagy multiraciális gyökerekkel bíró kisebbségek képviselői? De ha ez nem lenne elég, csak nézzük meg alaposabban a szereplők testalkatát.

Úgy bizony. Mindannyian soványak.

Úgy fest, senor Picasso nem kedvelte a plus size asszonyokat. Ignorálta a fat acceptance mozgalmat. Nem vallotta magáénak a health every size jelmondatot. A festő, a híres képzőművész eme festményével presszionálta a nőket, azt sugallva nekik, ha nem 90-60-90-es méreteik vannak, már nem is lehetnek avignoni kisasszonyok.

És ha már itt tartunk. Mi az, hogy kisasszonyok? Mi ez a vájkálás a magánélet szentségében? Mi ez a szexista lekisasszonyozás? (A legutóbb szeretett példaképünk, Antoni Rita fakadt ki a szexista megszólítás ellen: https://youtu.be/A7OpOKhrzmE?t=4s ) És ha valaki nem feleség, nem házicseléd, akkor már lekezelően kisasszonynak kell nevezni?

Métely, maga a métely. A helyzet orvoslásért kiált!

Mi a megoldás?

A legfontosabb: EU-s pénzekből képzőművészeti pályázatot kell szerveznünk, hogy az eddig elnyomott nők, marokkói, csukcs és tunguz kisebbségek is megmutathassák, képesek olyan nívós kubista műveket alkotni, mint a privilegizált fehér férfiak. (A pályázatról természetesen kizárnánk az eddig felülreprezentált fehér férfiakat.) Eredményhirdetés után gondos statisztikát készítenénk a győztesek nemi, etnikai és szexuális hovatartozásáról, hogy bebizonyíthassuk, egyenlő feltételek mellett a fehér férfiak labdába sem rúghatnak, eddigi "sikerességük" az általuk kialakított elnyomás eredménye volt. Fontos továbbá, hogy megkezdjük lobbitevékenységünket, és minden, Picassóról elnevezett közterületet, szobrot átnevezzünk "Kubista festőnők és más minoritások"-ra. Számításaim szerint másfél-kétmillió eurós büdzséből már elegendő felvilágosító anyagot adhatnánk ki ahhoz, hogy támogatókat szerezzünk a projektünkhöz. Előre hát, az igazság és az egyenlőség útján!

A bejegyzés trackback címe:

https://safespace.blog.hu/api/trackback/id/tr8012057611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KalmanBlog 2016.12.20. 13:13:52

Nyilvánvalóan csak az lehet a végső megoldás, ha elpusztítjuk ezeknek az elnyomó kirekesztőknek a képeit, hogy többet senki ne állíthassa ki őket! Az Interneten pedig be kell tiltani a megosztásukat!

Újra kell értékelni a teljes multat, és a kirekesztő tartalmakat örökre el kell tüntetni a történelem süllyesztőjében!

Bajtay_Csordáss_Jusztícia · https://www.safespace.blog.hu 2016.12.20. 15:10:41

@KalmanBlog: Hollandiában már nagyon előremutató lépéseket tettek ez ügyben.
nol.hu/kultura/ugy-erzik-egy-szoval-lehet-feledtetni-a-rasszizmust-1582967
Átnevezték pl. a "Fiatal néger lány" c. festményt "Legyezőt tartó fiatal lány"-ra.
Javaslom, az "Avignoni kisasszonyok" legyen ezentúl "Avignoni erős, öntudatos nők a gumiszoba.hu támogatásával"!

F. Nagy Zakariás · www.safespace.blog.hu 2016.12.21. 08:54:13

@KalmanBlog: Igazad van, ráadásul így tök jó csajokkal ismerkedhetsz meg. Múltkor elolvastam és megdicsértem Kirchenbach Dorina egyik tanulmányát, a "Lányszobrokra önkielégítettek a szexista, ókori görögök?" címűt, és hát azóta randizgatunk is, mint egyenlő felek. Tárgyiasítás nélkül.

KalmanBlog 2016.12.21. 15:55:55

@F. Nagy Zakariás: Igen, itt ahol élek nagyon izgalmas lányok és fiúk vannak. Persze a személyiségükre kell gondolni, nehogy azt hidd, hogy tárgyiasítok! Az a baj, hogy már a gondolatba is beleborzongok, hogy vissza kell majd mennem Magyarisztánba lakni. Egyedül a CEU Safe Space közössége tartja bennem a lelket, hogy ezt is túl fogom élni. De ha meglesz a pHD-m, akkor valami kulturált országban fogok élni, ahol nem divat a kirekesztés és a ciszgender fehéreket nem engedik felszállni a közösségi járművekre.
süti beállítások módosítása